Hoe en wanneer

De accu’s van je scootmobiel of rolstoel opladen

Als gebruiker van een scootmobiel of elektrische rolstoel is het belangrijk om te begrijpen hoe je het maximale uit je accu’s kunt halen.

De Jazzy® Air 2 maakt gebruik van twee duurzame, 12 volt deep-cycle accu’s, die verzegeld en onderhoudsvrij zijn. Omdat de accu’s verzegeld zijn, is het niet nodig om het elektrolyt (vloeistof) niveau te controleren. Deep-cycle accu’s voor elektrische rolstoelen zijn ontworpen om een langere en diepere ontlading aan te kunnen. Hoewel deze accu’s qua uiterlijk lijken op accu’s die in een voertuig worden gebruikt, zijn ze niet uitwisselbaar. Accu’s van voertuigen zijn niet ontworpen om een lange, diepe ontlading aan te kunnen en zijn onveilig voor gebruik in elektrische rolstoelen. Het is belangrijk om twee rolstoelaccu’s te gebruiken die van hetzelfde type en dezelfde samenstelling zijn en dezelfde ampère-uur (AH) capaciteit hebben. De batterijlader die bij uw elektrische rolstoel wordt geleverd, is essentieel voor een lange levensduur van uw batterijen.

De oplader is ontworpen om de prestaties van uw elektrische rolstoel te optimaliseren door de accu’s veilig, snel en gemakkelijk op te laden. Gebruik de externe oplader om uw elektrische rolstoel op te laden:

  1. Plaats uw elektrische rolstoel in de buurt van een stopcontact;
  2. Zorg ervoor dat de controller van de rolstoel is uitgeschakeld en dat de elektrische rolstoel in de rijmodus staat;
  3. Steek de lader in de laadpoort van de rolstoel, je kan deze vinden op de controller;
  4. Steek de lader in het stopcontact;
  5. Wanneer de batterijen volledig zijn opgeladen, haalt u de externe oplader uit het stopcontact en vervolgens uit de controller.

De LED-lampjes op de oplader van de elektrische rolstoel geven verschillende fases van het opladen weer. Op deze manier word weergegeven of de lader is ingeschakeld, of er wordt opgeladen, en of het opladen is voltooid. In de gebruikershandleiding staat een volledige uitleg. Als het LED-lampje niet binnen 24 uur aangeeft dat het opladen is voltooid, haal dan de lader uit het stopcontact en neem contact op met je leverancier.

Nieuwe accu’s optimaliseren

Er zijn enkele laadcycli nodig om de kritische chemische balans tot stand te brengen die essentieel is voor de topprestaties en de lange levensduur van een rolstoelaccu. Het is daarom belangrijk om de tijd te nemen om de accu’s van je nieuwe elektrische rolstoel of scootmobiel goed in te werken.

  1. Laad elke nieuwe accu volledig op vóór het eerste gebruik. Dit brengt de accu op ongeveer 90 procent van zijn topprestatieniveau;
  2. Rijd uw elektrische rolstoel of scootmobiel door het hele huis en de tuin. Rijd langzaam, en niet te ver totdat je gewend bent geraakt aan de bedieningselementen en de accu’s van de elektrische rolstoel inwerkt;
  3. Laad de accu’s nog een keer 8 tot 14 uur op, en gebruik uw elektrische rolstoel of scootmobiel opnieuw. De accu’s presteren nu op meer dan 90 procent van hun potentieel;
  4. Na vier of vijf oplaadcycli zijn de accu’s volledig opgeladen voor 100 procent en gaan ze voor een langere periode mee.

Jazzy Air 2

Tot 27 km Tot 6,4 km/h 136 kg Bekijk product

Hoe vaak moet ik de accu’s opladen?

Dit hangt helemaal af van hoe vaak je jouw mobiliteitsproduct gebruikt. Maak je dagelijks gebruik van je scootmobiel of elektrische rolstoel? Laad dan de accu’s op zodra je klaar bent met het gebruik voor de dag. Het beste is om de accu’s voor 8 tot 14 uur op te laden na dagelijks gebruik. Maak je minder regelmatig gebruik van je rolstoel of scootmobiel? Laad dan twee keer per week de accu’s 8 tot 14 uur op. In de gebruikershandleiding van je lader kan je meer informatie vinden.